in english suomeksi Tilaa nyt!
Lopeta tupakointi!
OSTOSKORI

UUSI MENETELMÄ TUPAKOINNIN LOPETTAMISEKSI


"Jatka tupakointia lopettamiseen asti" -kirja on kirjoitettu mukaansa tempaavan tarinan muotoon, jonka avulla kasvatetaan motivaatio ja halu tehdä päätös lopettaa tupakointi.

"Kortilla irti tupakasta" -pelikorteilla puolestaan kesytetään tupakanhimo, jonka energia hyödynnetään harrastuksissa tai työtehtävissä. Korteissa on ehdotuksia terveyden tielle, mielikuvatehtäviä ja konkreettisia tekoja. Tavoitteena menetelmässä on, että tupakoija siirtyy 30 päivässä taas takaisin savuttomien joukkoon täynnä uutta virtaa, niin kuin ennen tupakoinnin aloitusta.

Joillekin henkilöille, kuten itselleni toimivat jotkin korteissa olevat paradoksit, jotka saavat haastevoimat syttymään. Esimerkiksi:

ET MUUTEN PYSTY EDES AJATTELEMAAN TUPAKOINNIN LOPETUSTA, ai minäkö?

Tupakoinnin aloitit itse. Sinä luovut siitä myös itse tekemällä päätöksen: NYT SAA RIITTÄÄ!!! Vai pidätteleekö sinua vielä kaveriseuran paine, joka sai sinut alunperin polttamaan ensimmäisen savukkeen. Vieläkö kapinoit tai näytät  kovaa kaveria tupakan avulla?  Lienee muitakin keinoja.

Jos luulet että tupakoinnista luopuminen on suuri uhraus, niin minun mielestä se oli vain helpotus. Luovuin jatkuvasta huolesta, onko tupakoita tarpeeksi ja missä paikassa tai välissä voi polttaa. Jos ajattelet, että on pakko polttaa tai pakko lopettaa, niin on varmasti raskasta luopua, mutta kuka pakottaa - äitisikö?

Jos sinua estää tupakointia lopettamasta pelko, että et kestä vieroitusoireita, niin ajattele niitä tervehtymisoireiksi. Näkökulmasi ja tunteesi muuttuu aivan toiseksi - kihelmöiväksi.

Jos haluat oikeasti pelätä, niin jatkamalla tupakointia saattaa edessä olla todella tuskallinen kuolema keuhkoahtaumatautiin kuten appiukkollani tai sydänkohtaus kuten isälläni. Tupakoidessa voi pelätä myös keuhkosyöpää, huulisyöpää, haimasyöpää, astmaa, hengenahdistusta, aivohalvausta ja ihon ennen aikaista rupsahtamista. Tupakan savussa on 40 syöpää aiheuttavaa karsinogeenia, mutta tarjoan tarinassa ja korteissa ratkaisuja enkä pelkoja.

Käytät todennäköisesti tupakkaa huomaamattasi tai tietoisesti palkintona jostakin, mutta korteilla pelatessa opit terveellisiä itsepalkitsemistapoja. Mieli takertuu helposti tupakanhimoon, joten mielelle ja ruumiille saat mielenkiintoista ajattelua ja tekemistä pelikorteista ja kirjan tarinasta.

Tupakoinnin lopettamisessa on tärkeää muuttaa oma automaattinen negatiivinen sisäinen puhe kannustavaksi. Sisäisen puheesi kuulet, kun hiljennät hiukan ajatteluasi. Kuuntele ja kirjoita niitä paperille, jolloin saat lauseisiin etäisyyttä. Voit muuttaa ne pikkuhiljaa tai heti kannustavaksi sisäiseksi puheeksi.

Vaikka käytät lääkärin määräämiä mielialalääkkeitä tai nikotiinikorvaushoitotuotteita, niin silti henkinen vahvistaminen ja tupakoinnin lopettamisen pohdiskeluprosessi on jokaisella edessä. Tätä prosessia helpottamaan olen ideoinut ja kirjoittanut kokemuksesta "Kortilla irti tupakasta" -pelikortit ja "Jatka tupakointia lopettamiseen asti" -kirjan sinunkin avuksi. Kirja on 36 sivuinen ja nopealukuinen tarina onnistuneesta tupakoinnin lopetuksesta. Pelikorteissa on tupakanhimoa helpottavien pohdintojen lisäksi konkreettisia toimintaehdotuksia kauniit luontokuvat taustana. Tekniseltä laadultaan ne ovat erinomaiset pelikortit huipputuotemerkiltään TACTIC.

Kirjan tarinan lukiessasi opit luomaan uuden terveellisen tavoitemielikuvasi, johon tähdätä. Maaliin voi osua, jos tietää, missä maali on.

Tupakan tilalle saat vapaasti kulkevan hengityksen, puhtaalle tuoksuvat vaatteet, terveen olon. Yleiskunto kohenee valtavasti, eikä pelkästään lisääntyneen ulkoliikunnan takia. Uskallan myös luvata, että jatkuvan epävarmuuden tilalle tulee terve itsetunto. Uusi elämä alkaa. Niin se käy, sanoisi Vonnegut.

Leppilammella 10.10.2007

                                                            Sakari Tikka